Miłe, staroświeckie i delikatne danie. Perliczka to mój ulubiony przedstawiciel drobiu: taka kura, tylko z chudszym mięsem o posmaku dziczyzny, zaś ten jurajski ( w sensie regionu Francji) przepis ma bardzo stare korzenie. Perliczkę podajemy z ryżem lub kartofelkami.
Przepis na Perliczka z sosem szafranowym >>
Sympatyczne niedzielne danie. Roladki podajemy z dużą ilością pysznego, śmietanowego sosu, trzeba więc zrobić do nich coś, co pozwoli ten sos w pełni zużytkować: na przykład ryż, piure ziemniaczane lub drobne kluseczki.
Przepis na Roladki z cielęciny z suszonymi pomidorami >>
Znakomite kotlety z karkówki w gęstym cebulowo-szałwiowym sosie. Jeśli robimy je wcześniej i zamierzamy odgrzać, resztę masła dodajemy do sosu dopiero w ostatniej chwili. Do mięsa pasuje piure ziemniaczane lub - mniej tradycyjnie - kładzione kluseczki i dużo zielonych warzyw: fasolka, brokuły, bób, włoska kapusta...
Przepis na Kotlety wieprzowe ze staroświeckim sosem szałwiowym >>
Paski kaczej piersi w lepkim, miodowym sosie z ziarenkami zielonego pieprzu. Doskonała i błyskawiczna kolacja w sytuacji, kiedy nie bardzo wiemy, co tym gościom dać... Do kaczki pasują wszelkie zielone warzywa (brokuły, zielona fasolka, bób, paksoi...) i właściwie każdy węglowodanowy dodatek: ryż (świetny jest brązowy), chiński makaron jajeczny, piure ziemniaczane, smażone kartofelki.
Przepis na Piersi z kaczki z miodem i zielonym pieprzem >>
Piękna jest Jura francuska - góry, pastwiska, kamienne miasteczka, drogi wzdłuż strumieni... I znakomita kuchnia! Wino z tego regionu jest specyficzne i wysoko cenione, również w euro. Lekko ziemny, ziołowy posmak nie każdemu odpowiada, ale dla mnie białe jurajskie wino jest jednym z najciekawszych we Francji. Do kurczaka wlewamy pół butelki, a resztę... sami zdecydujcie!
Przepis na Jurajski kurczak >>
Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to Krokieciki z kalafiora też byłyby niezłe...
Przepis na Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem >>
Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. Kluseczki ze świeżego szpinaku).
Przepis na Polędwiczki cielęce z gorgonzolą >>
Rozpoczynamy nowy sezon grillowania, naszego sportu narodowego. A dobrych pomysłów nigdy za wiele.
Przepis na Szaszłyki z miodem i musztardą >>
Przyjemne wiosenne danie - przepiórki są niezwykle dekoracyjne, możemy je więc podać gościom. Ptaszkom towarzyszy świeża w smaku jarzynka z zielonej fasolki, oliwek i małych cebulek.
Przepis na Przepiórki z oliwkami >>
Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.
Przepis na Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |